Projektplan

Sitter och skriver projektplan som jag kanske borde gjort tidigare menmen. Nu har jag ialf kommit igång och tycker att detta ska bli riktigt kul och intressant! Det finns så många tankar och ideér men att sedan formulera det är inte det lättaste...

Samlar kraft

Har försökt ta det lungt och bara njuta av jullovet. Den första januari börjar jag med mitt projektarbete som jag tror jag ska kalla "projekt mamma", tänkte att det ska bli något jag bloggar om ett tag framöver (utöver det vanliga).

25 - 12 - 2011

Idag har jag varit på middag hos farmor. Åkte sedan mot bion och gick med min kusin Ella på Alvin och gänget 3 :)

God jul!

Årets julfoto

Mozartkulor

( utan choklad på bilden )
  • Marsipan
  • Nougat
  • Karamellfärg
  • Choklad
Blanda marsipan och karamellfärge till önskad färg och konsistens. Skär nougat i små kuber. Forma marsipanen runt nougaten till kulor i lagom storlek. Smält chokladen, doppa kulorna och lägg dem sedan på ett smörpapper på en bricka.

Julfrågor :)

Pepparkakor - Lussebullar
Ischoklad - Marsipan
(Morfars <3)Köttbullar - Prinskorv
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Revbensspjäll - Janssons frestelse
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Ge -
Hemma - Borta
Utomlands - Sverige
Mysteriet på Greveholm - Dieselråttor och sjömansmöss
Chokladkalender - Paketkalender
Plastgran - Äkta ( pappa alergisk)
Arne Weise - Ernst


Förra julen innan vi åkte


Hur och med vilka ska du fira jul i år?
Julfrukost, julkalendern och morgon julklapp hemma med mammas sida. Fika hemma med pappas sida. Resten av dagen sedan hemma hos mormor och morfar med mammas sida. Julmat, kalle anka, julklappar och massor av JULGODIS!
Vad önskar du dig i julklapp?
Önnskar jag var liten igen så man kan kryssa för en massa i leksakskartaloger! Men jag önskar mig pengar, träningsredskap, träningskläder, presentkort och flyttahemifrån saker ( som vi kallar det) m.m

Vilken scen är bäst ur Kalles Jul klockan 15 på julafton?
Helt klart husvagnen önskar att jag hade en sådan!

Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
Ja, jag älskar julafton då vi umgås med hela släkten och bara myser och är glada! Julafton i mitt hjärta!
Har du firat jul utomlands någongång?
ja ett antal gånger faktiskt. Teneriffa, Egypten och förra året Thailand.

Vilket jullåt är den bästa?
"All I want for christmas is you" eller alla är ju faktiskt himla mysiga!

Vilken julfilm är den bästa?
oj, brukar inte titta så mycket på julfilmer precis.

Har du varit Lucia någongång?
Ja, när vi var små gick vi alltid för en pensionärsförening jag var alltid tomte, men när jag blev lite äldre fick jag ställa upp som Lucia.
Berätta om ett julminne som betyder mycket för dig:
Har svårt att bara välja ett för alla mina julminnen är helt underbara. Men jag minns när vi var små och åt tomtegröt vid vårt lilla bord på morgonen.



Rischoklad

  • 100 g ljus blockchoklad
  • 100 mörk blockchoklad
  • Rispuffar
Smält blockchokladen och blanda sedan i det puffade riset. Lägg blandningen i små mufffinsformar.

Polkachoklad

  • 1 påse polkagrisar
  • 100-200 g vit choklad
  • 2 dl kokos ( kan skippas)
Krossa polkagrisarna i en plastpåse med en hammare/kökshammare. Smält chokladen och blanda polkagrisarna och kokosen. Använd två teskedar och lägg smeten i knäckformar.

Tjong

  • 3 dl socker
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • Florsocker
Blanda alla ingredienser i en vid tjockbottnad gryta. Koka massan utan lock under omrörning då och då, tills det håller karamellprovet. (ta en sked av massan och lägg i kallt vatten och låt stelna, det ska då gå att bryta sönder om det är klart). Häll upp massan på en smord plåt (stål smartast! eller stålbänk) och låt svalna medan du "rör" om i smeten, tills du kan ta i smeten( då värmen är utstålig, varnar för röda och svallade händer några minuter). Arbeta massan med oljade händer. Drag och vik, drag och vik tills det blir den blir ljus i färgen. Dra den då till en smal lång skruvad längd och klipp genast till karameller och lägg i florsocker så de inte klibbar ihop. OBS! arbeta snabbt så inte smeten hinner stelna.
Hjälp bilder:

Maraboukola

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 2 msk honung
  • 100 g Marabou Mjölkchoklad
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad gryta och koka på låg värme till smeten får ca 120 grader. Rör i smör och honung och låt det koka ca 2 min till. Ta av grytan från plattan och rör i den hackade chokladen. Bred ut smeten på en bricka ca 20x25. Låt svalna och skär sedan i fyrkantiga bitar.

Dajm

  • 8 msk mjöl
  • 2 msk kakao
  • 200g smör
  • 8 msk ljus sirap
  • 5 dl socker
  • 2-3 kakor ljus blockchoklad
Blanda allt i en gryta och rör med en träsked. Koka i cirka 10 min. Häll upp på en lite mindre plåt med bakplåtspapper i. Låt de svalna tills de går att klippa/ skära i mindre bitar, doppa sedan varje bit i smält blockchoklad.

.

Efter önskemål ska jag lägga upp receptet på daimen, när jag kommer hem. Så finns det fler önskemål är det bara att skriva en kommentar :)


Vetlanda

Idag åkte mamma och jag till kompisarna i Vetlanda, svängde förbi kosta påvägen.


1 000 000......

Efter att ha klätt in minst 200 kolor i papper (60 min) och ätit så många att jag mår illa säger jag godnatt!


4:e advent

Efter en munta nu på morgonen är äntligen matte c avklarad. Samhällsmunta på tisdag så bara sags att plugga på den. Hade tänkt tända fjärde adventsljuset nu men någon hade tydligen ätit upp det. Misstänker Meya!

Julpysselmys

Idag var den årliga julpyssel dagen borta hos moster. Glögg, mat, massa tomtar och annat fint. Nu känns det snart som jul!


Julgodis

Mamma och jag har dragit igång med vårt julgodis bakande. Igår natt gjorde vi knäck och började även göra daim. När man är en gottegris som mig måste jag säga att det bästa är att få "slicka" ur skålen efteråt. Jag som inte äter godis och sådant onyttigt gör ett undantag vid jul. Eftersom jag inte vill att det ska bli som ett hinder och att man inte klarar av det, det ska vara en balans i livet. Julgodis är ju julgodis precis som julmat är julmat och som bara äts vid jul. Alltså genom det sättet faller man inte tillbaka vid "vanligt" godis igen eftersom hjärnan blir inställd att bara få det vid jul, då njuter man mer av det också!

CROSSFIT!

Idag var det dags för ännu ett crossfit pass. Tror jag glömt att nämna att vi har det varje torsdag med fotbollen? Trots min stukade fot tyckte jag att jag kunde ta i ordentligt och jag hoppas på redig träningsvärk imorgon, då vet jag att träningen gett!

Dagens mat

Ångkokta rotfrukter med kyckling och "nyttigare" sås.

Du är vad du äter

Nu på Tvn (sjuan) Emma föredetta Elit simmare med anorexiskt beteende. Se värt!

I have only one fear, love


Äppelkompott

- Äpplen
- Vatten
Skala äpplena och skär i bitar. Lägg äpplena i en kastrull och häll i så vattnet täcker ca hälften av äpplena. Koka tills äpplena mjuknat. Häll ut lite ( beror på hur fast du vill ha det) av vattnet och mixa allt med en stavmixer till vald konsistens. servera varmt och med frysta hallon på.

Lucia

Idag är jag ännu mer förkyld än igår och lite hosta på det också. Tänkte att jag varit sjuk för ialf 1 år framåt, men tydligen inte. Idag hade jag matte c tentan och kan inte säga att det kändes bra, eller att jag är nöjd precis. Lyckades ialf snörvla mig igenom 4 h och sedan hem för att sova resten av dagen. Två små söta kusiner kom förbi och lussade för mig, det gjorde min dag!


Min vanliga otur

Igår lyckades jag skada foten igen. Men moster min undersökte den, uttöjda ledband i foten och en muskel som går från foten till knät är skadat. Tror faktiskt det låter värre än det är för hon sa att på onsdag ska jag förhoppningsvis redan börja få rehaba :)


Samhälle check

Japp nu har jag äntligen skrivt samhällstentan och jag måste säga att det känns helt underbart skönt att ha det gjort! Känner också att det gick bra, tror det var alla timmarna jag la ner på pluggning tillsammans med mamma i helgen. Nu gäller det att få ny energi till matte tentan imorgon!


vad är det med helger egentligen?!

Ja, det kan man verkligen undra! Varje helg glömmer jag helt bort bloggen eller är det riktigt dålig uppdatering.
I fredags var det födelsedags fest i bygget. I lördags var vi på kalas och sedan myste vi ner oss i soffan. Söndagen bestod av träning... Först hade vi boxaerobics med fotbollen sedan hade jag rugby träning. Snacka om att jag var trött när jag kom hem, därför blev det sängen redan kl 20.00!! Idag kom jag upp kl 7 tittade på julkalendern och resten av dagen har jag mest slappat. Fast har faktiskt varit ute och cyklat med Meya också.

Det är bara att bita ihop!

Igår var första gången på väldigväldigt läng som jag tränade i vårt hemma gym. Körde tufft då jag måste få upp min styrka igen! Lyckades även bita ihop och göra 30 i brutalbänken, det går framåt.
Är lyckligt lottad med detta gym!

Klassfest 1/12-11

Igår hade vi klassfest. Melle och jag cyklade och handlade innan alla kom. Vi spelade mariocart, åt tacos, sjöng singstar, spelade med andra ord och med vilda gester och ännu mer mariocart. 12 lite läsk, 6 chipspåsar och 2.8 kg godis, kan ju säga att vi inte tog slut på allt, tur det!Det blev helt klart en lyckad kväll och som det såg ut verkade alla ha haft skitkul!! Måste bara säga att jag är bortskämd med en sådan underbar klass! :)

1 December

Idag är det första December! Började dagen med öppna ett paket i julklappskalendern och det var ett räkneljus till Julafton. Tände ljuset och satte mig med julskinka och tittade på julkalendern. Mysig morgon särskillt eftersom jag inte har skola förrens på tisdag!

Fig-bröd (fullkornsbröd)

- 5 dl fullkornsvetemjöl
- 5 dl filmjölk
- 1 msk bikarbonat
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön
- 1 msk brödsirap
- salt
Ugn: 175 grader
Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll smeten i en smörad form. Grädda i ugnen 40-50 min. Ät det varmt eller kallt.

RSS 2.0